Puheeni Koulutusleikkausten vastaisessa mielenosoituksessa Senaatintorilla 1.12.2015

Hyvät opiskelijat, tutkijat, muu henkilökunta… EI, mitä oikein höpötän:

Rakkaat ystävät, sillä otan vapauden laskea jokaisen täällä tänään hallituksen koulutusleikkauksia vastustavan ystäväkseni! Rakkaat ystävät, meidän tahtomme on yhteinen!

Kaikki suuri on saavutettu opiskelijoiden marssiessa kaduille ja vaatiessa parempaa huomista, vallatessa rakennuksia ja uhatessa vallalla olevaa ajattelua. Tänään me vuorostamme olemme eturintamassa, vaatimassa parempaa kuin, mitä meille on tarjolla! Tänään me luomme uusiksi painostusta järjestöjen tueksi! Voimaa, joka murskaa huonot leikkaukset, koko huonon politiikan ja palauttaa uskon tämän maan tulevaisuuteen.

Ilman meitä kaduilla, mitään ei voi tapahtua kabineteissakaan!

Suurin uhka on tietenkin se mitä on koulutusleikkausten takana: vastuuton sivistyksen, tieteen ja kulttuurin halveksunta. Jos haluamme nähdä mitä käy kun koulutusta, osaamista ja sivistystä ei arvosteta, meidän ei tarvitse kuin katsoa hallituksen ja EK:n epäonnistumisia saada tavoitteitaan etenemään! En tietenkään ole uudistuksista samaa mieltä, mutta niiden kaatuminen osaamattomuuteen on oire laajemmasta sairaudesta hallitsevien päätöksenteossa —samasta sairaudesta, joka ajaa lyhytnäköisiin leikkauksiin koulutuksesta ja sosiaaliturvasta!

Mitä olen täällä kuvataiteilijana, opiskelija-aktiivina ja tuoreena ammattiliittoni aktiivina pyytämässä: luokaamme nyt vahva ja kestävä yhteisrintama! Se on luotava voittaaksemme vastassa olevan mahdin, välttämättömyyden retoriikan, typerysten ja valehtelijoiden ajaman politiikan. On ylitettävä oppialarajat: tunnustettava toistemme arvo sivistykselle ja Suomelle.

On puhuttava siitä, miksi ja miten arvokasta taide, tiede, tieto, kauneus ja sivistys ovat! Ne ovat terveen ja elinvoimaisen yhteiskunnan peruspilareita tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden rinnalla: ne antavat sisällön sille, miksi olemme tässä maailmassa. Samalla ne ovat terävin ase jokaista yhtä totuutta, jokaista alistamisen keinoa ja jokaista valhetta vastaan.

Vain laaja yhteisrintama voi kestää, kun hallitus uhkaa meitä. Taiteilijoiden, tutkijoiden ja opiskelijoiden kamppailu on yhteinen. Kamppailemme maailmasta, jossa on jäljellä ymmärrystä!

Haluan vielä muistuttaa: me olemme se todellinen uudistus! Ei se, mitä ministeri Grahn-Laasonen uudistuksella tarkoittaa! Vaan me näillä portailla!

Emme saa hyväksyä leimaa, jonka mukaan sanomme vain EI! Vaikka se onkin otsakkeenamme, se sana kokoaa joukon positiivista, vaatimuksia ja unelmia. Meidän EI:mme on KYLLÄ sivistykselle .

Sanotaan, että meidän on tarjottava vaihtoehtoja! Meidän on tarjottava vaihtoehtoja! Onneksi meillä on jo vaihtoehto koulutusleikkauksille: panostakaa yliopistoihin, opiskelijoihin ja huomiseen tänään koulutuksessa ja toimeentulossa, niin me korjaamme tämän sotkun, jonka edessä Elinkeinoelämän sylikoirat ovat voimattomia.

Me uudistamme AY-liikkeen. Me luomme uusia yrityksiä, uusia työpaikkoja. Mutta emme voi tehdä sitä ilman koulutusta ja ymmärrystä tästä maailmasta.

Tässä aukiolla on se, mitä hallitus etsii, mutta ideologian sokaisemin silmin ei lainkaan kykene löytämään! Me olemme kriittinen uutta luova ääni, joka löytää tiensä huomiseen ja uuteen kukoistukseen —eivät uusliberalistit ja uuskonservatistit Senaatintorin toisella laidalla!

Hurratkaamme meille!_DSC1022